van Byzantion tot Istanbul | DD:MM:YEAR | 00:00

Van Byzantion tot Istanbul neemt het publiek mee op een muzikale reis door de rijke geschiedenis van deze magische stad aan de Bosporus, onder verschillende namen al meer dan 2500 jaar kruispunt van kunst, handel, religies en talrijke volkeren en culturen. Verteller Marcel Faber schotelt ons samen met onder meer de beroemde zangeressen Dilek Türkan en Vassiliki Papageorgiou en het reArt Ensemble & Wereldmuziekkoor een multidisciplinair concert voor, waarin componist Selim Doğru nieuw, modern werk van hemzelf verbindt met muziek van klassieke componisten en oud-Griekse, Turkse, Armeense, Joodse en Zigeunermuziek uit de stad. Het concert wordt omlijst met poëzie, teksten van Orhan Pamuk en Geert Mak, foto’s van de wereldberoemde Istanbulse fotograaf Ara Güler en 18e-eeuwse pentekeningen van Antoine Melling.

De stad Istanbul heeft een geschiedenis van ruim 2500 jaar. Gedurende die millennia heeft de stad vele namen gekend: van Byzantion, via Augusta, Antonina, Nova Roma, Konstantinopolis en Konstantiniyye tot het huidige Istanbul. De Nederlands-Turkse componist Selim Doğru (1971), geboren in Istanbul, heeft een project bedacht rond de magische stad aan de Bosporus die al eeuwen dient als kruispunt voor handel en kunst, voor culturen, religies en nationaliteiten. Van Byzantion tot Istanbul is een multidisciplinair concert met muziek, poëzie, verhalen en foto’s, waarin Selim Doğru op zoek gaat naar het muzikale DNA van zijn geboortestad.

Doğru verbindt zijn eigen hedendaagse composities met muziek van klassieke componisten, improvisaties, en oud-Griekse, Turkse, Armeense, Joodse en zigeunermuziek uit de stad. Het concert wordt omlijst met poëzie van Nâzım Hikmet, Orhan Veli en Yahya Kemal Beyatlı, foto’s van de wereldberoemde Istanbulse fotograaf Ara Güler en 18e-eeuwse pentekeningen van Antoine Melling. Ook worden er fragmenten gebruikt uit Istanbul (2003) van Orhan Pamuk. De verhalen en gedichten worden voorgedragen door de Nederlandse acteur Marcel Faber. De cast bestaat verder uit bekende zangers en musici uit Istanbul als Dilek Türkan (zang), Vassiliki Papageoriou (zang), Derya Türkan (de Turkse vedel kemençe) en Serkan Halili (het Turkse hakkebord kanun). De muziek wordt uitgevoerd door het reART Ensemble & Wereldmuziek Koor.

Doğru’s voorstelling is gebaseerd op uitgebreid onderzoek in Istanbul en Griekenland. Daarin is de aandacht niet alleen uitgegaan naar de overgeleverde muziek van voorbije eeuwen, maar ook naar hoe die tegenwoordig wordt geïnterpreteerd én wat er op dit moment wordt gecomponeerd. Op die manier is Doğru talloze onbekende verhalen en muziekstukken op het spoor gekomen. Tegelijkertijd toont hij hoe de stad met zijn vele culturen naar een specifieke eigen taal is toegegroeid, zowel in muziek als literatuur en beeldende kunst. Die taal, de bonte taal van Istanbul, krijgt in deze voorstelling het woord.

Uitgevoerd in Podium Mozaïek tijdens Holland Festival (2015) en in Stadsschouwburg Utrecht (2016).

Om te boeken: info@reartcollective.com